Αντλίες θερμότητας

Αντλίες θερμότητας

Αντλίες θερμότητας

Το μέλλον είναι στις αντλίες θερμότητας. Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης είναι υψηλό, αλλά η εξοικονόμηση χρημάτων που επιτυγχάνεται με τα συστήματα αυτά – ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να ξεπεράσει και το 60%- θα υποχρεώσουν ίσως πολλούς να διερευνήσουν συντόμως την συγκεκριμένη αγορά.

Τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης χρησιμοποιούν υγρά (πετρέλαιο) , αέρια (φυσικό αέριο ή υγραέριο)  ή στερεά καύσιμα (ξύλα, πέλλετ κλπ) . Η διαφορά ενός συστήματος τύπου αντλίας θερμότητας είναι πως λειτουργεί με ρεύμα και εκμεταλλεύεται  είτε τη θερμοκρασία του αέρα (αντλία αέρα/νερού) ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος ,  είτε τους εδάφους (γεωθερμική αντλία) όπου η θερμοκρασία είναι σταθερή, περίπου στους 15 C.  Έτσι είναι    πολύ πιο αποτελεσματική και εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια. Και αυτό διότι οι αντλίες θερμότητας χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό απόδοσης (COP), ο οποίος για τις αντλίες αέρα-νερού κυμαίνεται από 2,5 έως 3 ενώ στην περίπτωση των γεωθερμικών αντλιών (νερού – νερού) μπορεί να φτάσει και το 5.

Αυτό σημαίνει ότι μία αντλία αέρα – νερού με COP=3, για κάθε kWh ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, αποδίδει 3 kWh θερμικής ενέργειας. Ειδικά εάν το σύστημα λειτουργεί αρκετές ώρες με το νυχτερινό τιμολόγιο το κόστος πέφτει σημαντικά, ενώ μεγάλη εξοικονόμηση μπορούμε να επιτύχουμε στην περίπτωση που η αντλία συνδυαστεί με ενδοδαπέδια θέρμανση αντί για σώματα καλοριφέρ.

Για να δούμε όμως στην πράξη τι εξοικονόμηση μπορούμε να έχουμε εάν χρησιμοποιήσουμε μία αντλία θερμότητας αέρα – νερού για τη θέρμανσή μας, αξίζει να κάνουμε μία σύγκριση με το πετρέλαιο, για ένα σπίτι πχ 100 τ.μ με ετήσιες ανάγκες θέρμανσης 7.000 kWh.

Για να πάρει το συγκεκριμένο σπίτι τις 7.000 kWh θερμικής ενέργειας, απαιτούνται περίπου 945 λίτρα πετρελαίου, τα οποία θεωρώντας μία μέση φετινή (2015-2016) τιμή στα 0,8 ευρώ, έχουν κόστος περίπου 756 ευρώ. Στην περίπτωση που ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης μειωθεί στα επίπεδα του 2011 και η τιμή του πετρελαίου πέσει γύρω στα 0,60 ευρώ, τα 945 λίτρα θα κοστίσουν 567 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί οτι το 2013 με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,3 ευρώ/λίτρο το κόστος για των 945 λίτρων πετρελαίου ήταν 1.229 ευρώ.

Στην περίπτωση της αντλίας θερμότητας τώρα, εάν θεωρήσουμε συντελεστή απόδοσης ίσο με 3, οι 7.000 kWh θερμικής ενέργειας απαιτούν την κατανάλωση 2.333 περίπου kWh ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θεωρώντας μέσο κόστος 0,18 ευρώ/kWh (πρόκειται για μία ενδεικτική τιμή για το ρεύμα καθώς αυτή επηρεάζεται από παράγοντες όπως πχ αν χρησιμοποιούμε νυχτερινό τιμολόγιο κάποιες ώρες ή από το σε ποια κλίμακα κατανάλωσης ανήκουμε), έχουν συνολικό κόστος 490 ευρώ.

Το κόστος για μία μέση αντλία θερμότητας κυμαίνεται από 6.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ, δηλ. πρόκειται για ένα σύστημα αρκετά ακριβότερο τόσο από τους παραδοσιακά συστήματα πετρελαίου, φυσικού αερίου όσο και από τα νέα σχετικά συστήματα όπως αυτά που καίνε πέλλετ. Ωστόσο, βάσει του παραπάνω παραδείγματος μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει ότι η απόσβεση του αρχικού κόστους γίνεται αρκετά γρήγορα. Ειδικά εάν πρόκειται για νέα κατοικία, οι άνθρωποι του χώρου εκτιμούν ότι η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας είναι η πλέον συμφέρουσα λύση.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.